Disse kødprodukter kan være kræftfremkaldende

Forarbejdet kød kan være kræftfremkaldende

Disse kødprodukter kan være kræftfremkaldende

Vi er en kødspisende nation, og de fleste danske familier kunne ikke forestille sig et aftensmåltid uden en eller anden type kød på tallerkenen. Specielt mændene har svært ved at håndtere tanken om, at de skal undvære kødet en gang imellem. Men verdens myndighed nr. 1 på sundhedsområdet, WHO, har netop konkluderet, at mange at de kødtyper, vi spiser til hverdag, kan være kræftfremkaldende.

Det røde kød

Nej, her taler vi ikke om en bøf, der kun lige har været nede og røre ved en stegepande. Rødt kød er kød fra firbenede dyr – også selvom det er gennemstegt. Det er det røde kød såsom oksekød og svinekød, vi spiser mest af, så det skal vi være opmærksomme på.

Det er ikke kødet i sig selv, som kan være kræftfremkaldende, lyder det i rapporten. Det er jernet – hæmoglobinet – i kødet, som er under mistanke for at kunne sætte en udvikling af kræft i gang. Der er altså stadig tale om en mistanke. Forskere ved med nogenlunde sikkerhed, at hvis man spiser meget rødt kød, har man også en øget risiko for at udvikle kræft i tarmsystemet. Men hvorvidt hæmoglobinet er den direkte årsag, må fremtidens forskning gøre os klogere på.

Det forarbejdede kød

Forarbejdet kød er også særdeles populært på morgenbordet, frokostbordet og i madpakken. Det er produkter som bacon, pølser, kødpålæg og kød fra dåse. Disse produkter er enten blevet røget, saltet eller forarbejdet på anden vis. Og så indeholder de nitrit. Det er et konserveringsmiddel, som bruges i stort set alle konventionelle, forarbejde kødprodukter på markedet. Og det er nitrit, som forskere har under kraftig mistanke for at være kræftfremkaldende.

Når du ser på listen over ingredienser på eksempelvis en pakke pålægspølse, står der ikke altid, at produktet indeholder nitrit. Konserveringsmidlet kan nemlig også gemme sig bag E-numrene 249, 250, 251 og 252.

Hvis du vil undgå nitrit i eksempelvis pølser, bacon og kødpålæg, skal du vælge de økologiske produkter.

Lad være med at branke kødet

Det brankede kød indeholder nitrosaminer, og man kan næsten høre det på ordet. Det lyder ikke som noget, der er særlig sundt. Forskere mener også, at nitrosaminer kan give dig en øget risiko for kræft.

Nå men er der nogen, der har lyst til lidt vegetarmad?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *