Fødeklar gravid kvinde

Fransk læge: Sæt ikke fødsler i gang med Misoprostol

Rigtig mange højgravide kvinder går ikke i fødsel af sig selv. Og når kvinden har gået en bestemt periode over tid, vil de fleste sygehuse sætte fødslen i gang – ofte med medicinen Cytotec, der indeholder stoffet Misoprostol. Nu lyder der alarmer fra den franske lægemiddelstyrelse, der ikke mener, at Misoprostol skal bruges i forbindelse med igangsættelse af fødsler.

Misoprostol er medicin til mavesår

Egentlig er Misoprostol og medicinen Cytotec udviklet til at behandle mavesår, og det er slet ikke godkendt som middel til at sætte fødsler i gang.

Det påpeges også af de franske sundhedsmyndigheder, som hellere så, at man brugte den medicin, som faktisk er blevet godkendt til at fremkalde veer hos gravide kvinder.

Frygten går på, at den udskældte medicin vil resultere i en alt for voldsom fødsel, som er til risiko for både moderens og barnets sundhed. Man frygter naturligvis også eventuelle varige men.

Danske politikere er bekymrede

Sundhedsminister Astrid Krag vil se nærmere på baggrunden for de franske advarsler, nærmere bestemt en gruppe af fødende kvinder fra Frankrig, som beretter, at de har oplevet ubehagelige og alvorlige bivirkninger af forskellig art efter fødsler, som blev sat i gang med Misoprostol.

Sundhedsstyrelsen, som er den højeste danske myndighed på området, vil ikke forbyde medicinen på danske fødeafdelinger, fordi eksperter her mener, at stoffet er sikkert nok at bruge som vestimulerende middel.

Fra sundhedsministerens side er planen, at læger og jordemødre i fremtiden skal være mere grundige, når de indberetter skader og bivirkninger i forbindelse med igangsatte fødselsforløb.

Husråd til at sætte fødslen i gang

Man kan selvfølgelig forsøge sig med nogle gamle råd til, hvordan man sætter sin egen fødsel i gang på naturligste vis. Mange af dem har at gøre med fysisk arbejde. Eksempelvis trappegang, rengøring og, ja, lagengymnastik. Der er dog desværre ikke videnskabeligt belæg for, at nogen af disse øvelser skulle være effektive.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *