Masser af britiske stjerner til “1864”

1864 slaget ved Dybbøl Mølle

Masser af britiske stjerner til “1864”

Mange danskere var ikke specielt begejstrede for Ole Bornedals serie ‘1864’. Serien om 2. Slesvigske Krig og slaget ved Dybbøl, som faldt uheldigt ud for Danmark, har fået al mulig kritik. Lige fra klager over dårlig lyd til påstande om historisk ukorrekthed. Her i weekenden viste britiske BBC de to første af i alt otte afsnit af den danske dramaserie. Og de britiske anmeldere havde i den grad ja-hatten på, da de så med.

4 ud af 5 stjerner til det skandinaviske krigsdrama

Det er avisen The Telegraph, der er gavmild med stjernerne til den danske serie. Der er også flotte ord til os fra den britiske avis. Serien oser af ambitioner og kvalitet, lyder det blandt andet fra anmelderen.

Vores naboer har tidligere taget godt imod danske dramaserier. Genren ‘Nordisk Noir’ ligger godt til dem. Både ‘Borgen’ og ‘Forbrydelsen’ er gået lige i underholdningsorganet på flere af vores europæiske naboer, og derfor var forventningerne også høje i Storbritannien før visningen af ‘1864’. Og forventningerne blev indfriet. Det er et “betagende historisk epos”, skriver The Telegraph.

Ikke historieundervisning

Historieundervisning kan få enhver folkeskoleelev til at tabe kampen mod kedsomheden. Og det gælder også for en stor del af den voksne befolkning. Derfor anbefaler engelske The Independent at holde fast ved, at ‘1864’ er en spændende, udenlandsk dramaserie i stedet for at beskrive den som en omgang historisk oplysning til folk, som er lidt rustne på området. Avisen nøjes med at skrive, at ‘1864’ tilbyder et nyt og forfriskende perspektiv på det 19. århundredes historie.

Måske er det en god ide at holde decideret historieundervisning ude af billedet, når danske historikere selv kritiserer serien for ikke at have helt godt nok styr på fakta. Vi fejer uoverensstemmelserne ind under det nydelige gulvtæppe, der hedder kunstnerisk frihed!

Også The Guardian har naturligvis bemærket premieren på ‘1864’ og giver også serien rosende kommentarer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *