Walt Disney

Også Disney afsløret i noget, der ligner skatteunddragelse

Højtelskede Disney er så uskyldig som de små børn, de henvender sig til. Men kun på overfladen. På bagsiden opererer Disney efter samme går-den-så-går-den-mentalitet som andre gigantiske selskaber, når det gælder om at betale så lille en skat som muligt.

Det foregår i Luxembourg

Det er ICIJ, en gruppe af internationale, undersøgende journalister, som har afsløret en lang række store virksomheder verden over i alt forsøge at slippe billigere i skat. Virksomhederne laver aftaler med Luxembourg, hvor virksomhedsskatten er meget lav. CBSNews skriver, at Disney oprettede kontorer i Luxembourg med det formål at kunne sende penge hertil fra andre europæiske lande, hvor skatten er høj – eksempelvis Tyskland og Frankrig.

En talsmand fra Disney angriber naturligvis journalisternes udlægning af sagen, og siger til CBS at den er vildledende. Ifølge talsmanden har Disneys skatterate på verdensplans holdt sig på gennemsnitligt 34% over de seneste fem år.

Disney er ikke alene

Der er mange kendte virksomheder på den liste, som ICIJ har stykket sammen ud fra deres undersøgelser. På listen finder man også Microsoft og Skype.

I nogle tilfælde har de afslørede virksomheder betalt under 1% af deres overskud, fordi de har haft held med skattely-aftaler i Luxembourg.

Disney kommer til at betale skatten på et tidspunkt

I Forbes kan man læse, at de amerikanske virksomheder, som har lavt beskattet overskud til at stå i bankerne i Luxembourg, skal betale skat af overskuddet, hvis de vælger at tage det med hjem til USA.

Journalisterne kender godt den del af historien, men den bliver der ikke talt særlig højt om. Det vil altså sige, at der er ikke er tale om skatteunddragelse men om skatteudsættelse, skriver Forbes. I USA skal virksomhederne betale 35% virksomhedsskat af overskuddet, og det kan de ikke undgå.

Skatteregler er kendt for at være notorisk komplicerede. Men skal man tro Forbes, vil skattereglerne i for de fleste virksomheders og landes vedkommende blive overholdt og skatten betalt – på et tidspunkt. Det er bare et spørgsmål om, hvordan hver enkelt virksomhed vælger at bringe overskuddet ind i hjemlandet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *