DR’s Jakob Stegelmann: Vidste du det her om Disney’s Juleshow?

Disneys Juleshow afsløringer

DR’s Jakob Stegelmann: Vidste du det her om Disney’s Juleshow?

Jakob Stegelmann fra Troldspejlet deler ud af alt det, du ikke vidste, du gerne ville vide om Disneys Juleshow. Vi kender alle historierne – undtagen overraskelsen, naturligvis – men vi elsker dem alligevel. Og det kan bare ikke blive jul, uden at vi i det mindste har lyttet med ude fra køkkenet, mens vi fylder anden med æbler og svesker.

Uden dansk tale

Juleshowet har ikke altid været så vigtigt for os danskere. I hvert fald har det ikke altid vist sig i dit tv om eftermiddagen på Juleaftensdag, fortæller Stegelmann. Engang blev det sendt dagen efter eller måske først 2. Juledag. Det har heller ikke altid været så let for de mindste at forstå, hvad der sker i tegnefilmene, for i 70’erne var det den originale engelske tale, der fulgte med Disneys Juleshow.

I 1991 begyndte DR at sende showet fast juleaftensdag om eftermiddagen. Med dansk tale, selvfølgelig.

Ville lave om på tegnefilmene

I de sene 90’ere tænkte man hos Disney, at verden havde brug for lidt forandring. Derfor lavede de et nyt juleshow med nogle andre scener fra de tegnefilm, som juleshowet er sammensat af. Men den gik ikke. Det ville vi ikke være med til her i Norden. Selv syntes man hos Disney, at forandringerne var et frisk pust og kunne ikke forstå, hvorfor vi ville blive ved med at se de samme scener fra de klassiske tegnefilm.

Men det er jo en tradition, ikke? Og hvordan kan det blive jul, hvis Snehvide ikke har danset med dværgene, og Stampe ikke har forsikret Bambi om, at isen er sikker?

To ikoniske scener erstattede en voldsom

Måske kan du huske, at juleshowet engang indeholdt et klip med temperamentsfulde Anders And, som bliver sprunget i luften af de to jordegern? Vi kan ikke helt se det for os, men sådan var det i 80’erne. Denne scene blev så dømt ude, fordi den var for voldsom.

I stedet for dette klip fik showet tilføjet det dejlige klip med Mickey Mouse og stakkels Pluto, der skal pynte træ samt Anders Ands leg i sneen med sine nevøer. Det er også en anelse voldsomt – men hvor Anders er, er der sjældet roligt.

Ny, dansk tradition med tilladelse fra Disney

Sidste år kunne du se ‘Jungebogen’ på DR Juledag. I år kan du se ‘Lady og Vagabonden’ og næste år ‘Askepot’, afslører Jakob Stegelmann. Der er en grund til, at du sjældent ser de fantastiske Disney-film i dit fjernsyn, og grunden er Disneys forbeholdenhed overfor at sælge dem til tv. Disney ved, at de har noget, som er unikt og højstelsket, og derfor forsøger de at bevare det særlige ved filmene ved ikke at vise dem tilfældigt her og der. Men de har givet lov nu, og derfor kan DR vise nogle af de gode gamle.

Kattekillinger var den første overraskelse

I 1970 lavede Disney en film om en lille kattefamilie, der blev væk hjemmefra og skulle finde vej i et fremmed men yderst musikalsk kattemiljø. ‘Aristocats’ blev præsenteret for børn og voksne i netop Disneys Juleshow det år. Her startede traditionen med at vise de nye film som overraskelser ved showet afslutning.

Disney er blevet gavmild med overraskelserne, og nu får du hele to af slagsen før Jesper synger showet ud. Den første overraskelse er fra en aktuel premiere, og den sidste er et klip fra en film, der får premiere på et senere tidspunkt.

Glæd dig!

Og tak til Troldspejlets far for at fortælle os om det hyggelige juleshows historie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *