Muslimer i Norge må ikke bære hovedbeklædning, der dækker hele ansigtet

Burkaforbud for skoleelever i Norge

Muslimer i Norge må ikke bære hovedbeklædning, der dækker hele ansigtet

I Norge ønsker regeringen, at elever og lærere på landets undervisningsinstitutioner skal kunne se hinandens ansigt. Normalt er det ikke noget problem. Men en enkelt gang imellem kan den muslimske burka komme i vejen for dette ønske. Derfor planlægger den norske regering at forbyde de typer af muslimsk hovedbeklædning, der dækker hele ansigtet.

Hvad er forskellen på burka, niqab og hijab?

Det kan være svært at kende forskel på de muslimske beklædningsgenstande til hoved og krop, når det ikke er noget, man selv iklæder sig dagligt. Derfor kommer her et lille overblik.

  • Burka: En art kjole, som dækker krop og ansigt. Ofte er ikke engang øjnene synlige. Der kan være en lille, aflang åbning, der lader kvinden kigge ud. Andre gange er øjnene dækket med net eller hængende udsmykning.
  • Niqab: En niqab minder meget om en burka, men niqab’en findes også i en mindre dækkende udgave, hvor lidt af kvindens pande er synlig.
  • Hijab: Det er den type beklædning, du oftest ser i gadebilledet på de muslimske piger og kvinder. Det er et tørklæde, som bindes om hår og pande, mens resten af ansigtet er frit. Tørklæderne findes i mange farver og er ofte dekoreret med perler eller lignende.

Det er kun de beklædninger, der dækker hele ansigtet, som måske skal forbydes på norske skoler og universiteter. Kvinder kan altså fortsat bære hijab.

Socialt og ikke religiøst

Det er ikke fordi, skoleeleverne ikke må udtrykke deres religiøse holdninger. Man må gerne bære kors, stjerne og andre religiøse symboler. Men når det rammer den måde, hvorpå vi mødes socialt, bliver vi mere kritiske. I hvert fald har flere europæiske lande indført forbud mod at gå tildækket. I Frankrig gælder forbuddet det samlede offentlige rum.

Et tildækket ansigt går for meget imod, hvad vi er vant til i Europa. Vi kan ikke lide det. Det er mystisk. Nogle synes, det skræmmer, og de bliver utrygge. Andre finder det åbenlyst undertrykkende. Dertil kommer vanskelighederne ved at genkende kvinderne i forhold til billede ved behov for identifikation. En problemstilling, vi før har hørt om.

Uanset hvad kvinderne måtte have af årsager til at dække deres ansigt til, og uanset om de gør det frivilligt eller ej, så må mange kvinder nu sandsynligvis smide dragterne, hvis de vil uddanne sig i Norge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *