Komælk til baby

Rigtig mad til spædbørn: Nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen

Det kan være lidt vanskeligt at holde styr på, hvad helt små børn må spise, når de skal begynde på rigtig mad efter mange måneders amning eller flaske. Engang var det i orden, at baby startede med at få rigtig mad omkring de fire måneder. I dag skal man vente til seks måneder. Sundhedsstyrelsen ændrer jævnligt sine anbefalinger for, hvad spædbørn må få på tallerkenen – og i koppen. Og selvom det gør det hele lidt mere besværligt, så er det jo for børnenes bedste.

Vent med mælken, til barnet er fyldt 1 år

Overvægt er et stort sundhedsproblem i de fleste vestlige samfund. Og overvægt er også den primære grund til at Sundhedsstyrelsen nu har ændret sine anbefalinger for spædbørns indtag af rigtig mælk fra køer. Det har nemlig vist sig, at små børn, der får meget protein tidligt i livet, har lettere ved at ende i kategorien overvægtig.

Det kan lyde mærkeligt, at baby, som har levet af mælk hele sit lille liv, nu skal vente med at få rigtig mælk. Men der er en god grund. Der er meget mere protein i komælk end i modermælk og modermælkserstatning, og for at undgå at spædbørnene bliver overvægtige børn og unge, må de vente, til de er 12 måneder gamle med komælken. Tidligere måtte småbørn få rigtig mælk fra 9-månedersalderen.

En varieret kost kan dække de fleste behov

Der er ingen grund til at give spædbørn jerntilskud i form at dråber. Hvis de små får en sund og varieret kost, kommer de ikke til at mange jern. Baby skal blot jævnligt spise en smule kød og fisk.

Mht. fisk er der ingen ændringer i anbefalingerne. Sundhedsstyrelsen fraråder stadig at give små børn store rovfisk, fordi de store fisk befinder sig sidst i fødekæden og har akkumuleret en store mængde kviksølv i sig.

Du skal også stadig give baby d-dråber, da han endnu ikke kan dække sit eget behov for d-vitamin gennem kosten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *